Ambla endist raketibaasi korrastanud pioneerid leidsid eest veisepäid

Urmas Glase
Copy

Kuhjade viisi autokumme, eterniiti ja isegi veisekonte ja -päid, osa päris värsked, ootas ees eelmisel nädalal Ambla ümbruse kunagisi nõukogude armee objekte omal algatusel koristama läinud pioneeripataljoni võitlejaid.

Tapal baseeruva pioneeripataljoni ajateenijad korraldasid terve väeosaga reservi arvamise eel Ambla raketibaasis ja Reinevere komandokeskuses koristustalgud.

Sõduritele avanenud vaatepilt lubab arvata, et ümbruskonnast pärit inimesed on pikemat aega kasutanud Nõukogude armee endisi baase omaalgatuslike prügimägedena.

Pioneeripataljoni kompaniiülem kapten Lauri Mäepalu ütles, et väeosa tegi kinnistuid valdavale riigimetsa majandamise keskusele (RMK) ettepaneku koristustalgud teha, sest sõjaväelased kasutavad neid sageli väljaõppe eesmärkidel. «RMK tellis prahi kogumiseks kaks konteinerit. Ühe täitsime alalt korjatud vanade rehvidega, teine sai täis muud prügi. Lisaks eemaldasime pisut võsa,» selgitas Mäepalu.

Kompaniiülemat tegi nõutuks inimeste soov valimatult neid objekte lagastada. «Peale autorehvide ja muude sõidukitelt pärit detailide süüdimatu mahaloopimise ning loomakorjuste oli maha virna tõstetud koorem eterniiti ja WC-pott. Eterniiti me korjama ei hakanud,» lausus Mäepalu.

Kontrollimatu prügistamise tõkestuseks paigaldasid kaitseväelased Amblasse tõkkepuu, mille üks võti jääb RMKle ja teine 1. jalaväebrigaadile, nii et huvilised pääsevad territooriumile edaspidi jalgsi, mitte enam autoga. «Pisut korrastasime ka Reinevere kunagist militaarobjekti, millel asub muide ka Järvamaa kõrgeim tipp,» märkis Mäepalu.

RMK Järvamaa metsaülem Peeter Puhke sõnas, et algatus tihti harjutamiseks kasutatavaid objekte korrastada tuli pioneeripataljonilt. «Vaatasime enne koos objektid üle ja leppisin oma majas konteinerite tellimise välja­mineku kokku,» lisas ta.

Puhke sõnas, et suuri isetekkelisi prügiladestusalasid pole RMK koristanud, sest eelarve seab omad piirid, kuid eelmisel aastal kogusid nad metsadest kokku poolteist tonni prügi. Eelmise nädala prügikoguse kaalu Puhke veel öelda ei teadnud.

Metsaülem Peeter Puhke on kindel, et prügi tassivad vanadele sõjaväeobjektidele kohalikud inimesed. «Oleme hunnikutest leidnud aadressiga ajalehti ja teavitanud keskkonnainspektsioonigi, kuid tulemust ei ole,» selgitas ta. «Veiste jäänuseid on järjepidevalt toodud nii Ambla kui Reinevere objektile ning oleme neid leidnud ka metsa alt. Samuti on neid viidud jahimeeste söödaplatsidele, käekiri on tuttav. Võimalik, et tegu on tapa­majaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles