Koolinoored valmistasid teadlaste käe all uusi materjale

Järva Teataja
Copy
Paide gümnaasiumi noortel oli võimalus õppida tehnikaülikooli valikkursustel ja valmistada teadlaste juhatusel uusi materjale.
Paide gümnaasiumi noortel oli võimalus õppida tehnikaülikooli valikkursustel ja valmistada teadlaste juhatusel uusi materjale. Foto: Erakogu

Paide gümnaasiumi noortel avanes võimalus õppida valikkursustel Tallinna tehnikaülikooli teadlaste ja õppejõudude juhendusel ringmajanduse põhimõtteid. Peale loengute töötasid noored ülikooli laborites ja tutvustasid kursuse lõputööks omaenda loodud materjale.

Geoloogia instituudi ning materjali- ja keskkonnatehnoloogia instituudi koostöös oli õppeaasta jooksul kolm kursust, mille jooksul käsitleti ringmajandust selle algusest lõpuni. Mäenduse ja maavaratehnoloogia osakonna juhataja Veiko Karu ütles, et kuna ringmajandus algab mäendusest, keskendus esimene kursus toormete võimalikult tõhusale kaevandamisele, väärindamisele ja töötlemisele.

Materjali- ja keskkonnatehnoloogia instituudi vanemlektor ja materjalitehnoloogia õppekava programmijuht Tiia Plamus lisas, et valikkursuste sarja teises ja kolmandas kursuses käsitleti ringmajandust materjalitehnoloogia valdkonnas.

Kursuslased õppisid tundma tekstiilivaldkonda, päikeseenergeetika materjale ning puit- ja polümeermaterjale ja palju muud. «Esimest korda meie valikkursuste ajaloos valmistasid kooliõpilased vabalt valitud jääkidest uusi materjale. Enne laborisse tulekut pidid nad materjali arenduse etapi ka põhjalikult kavandama,» lausus Plamus.

Plamuse ütlust mööda kasutasid noored oma töös puidupuru ja puukoort, polümeer- ja tekstiilmaterjale, aga ka pilliroogu. «Noored olid laborites loovad ja neil oli palju häid ettepanekuid. Kuna palju oli vaja teha praktilist tööd, siis ei tekkinud ka niisama istumise aega, mis mõjus ehk õpilastele isegi veel motiveerivamalt,» ütles ta.

Mõttele pakkuda kohalikule koolile ringmajanduse valikkursust tuli Paide linnavalitsus, kes esitas ülikoolile sellekohase ettepaneku. «Kohe oli selge, et siin tuleb kahel instituudil koostööks käed lüüa ja oma õppejõudude-teadlaste abiga panna kokku tõeliselt tugev ainekava,» ütles Veiko Karu. «Eriliselt hea meel on, et saime noored kutsuda kursusetöid tegema ülikooli laboritesse, sellist võimalust pole kooliõpilastel varem olnud.»

Kursusel osales 14 Paide gümnaasiumi õpilast, kes jäid korraldajate teada õppetööga rahule. «Õpilased küsisid, kas ülikoolis on kogu aeg nii huvitav,» sõnas Karu, kelle meelest pole sugugi välistatud, et edaspidi saavad samasugust kursust endale tellida ka teised Eesti gümnaasiumid. «See on läbirääkimiste küsimus, kui leiame aja ja võimaluse, siis miks mitte.» (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles