Kool puhub vanale klaverile eluvaimu sisse

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Tuntud lauluõpetaja Thea Paluoja püüdis Hillar Hanssoo kooli vanast klaverist muusikapäeval helisid välja võluda.
Tuntud lauluõpetaja Thea Paluoja püüdis Hillar Hanssoo kooli vanast klaverist muusikapäeval helisid välja võluda. Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Paide Hillar Hanssoo põhikooli reliikvia on 47 aastat vana tiibklaver, mis on õpilasi saatnud kolmes koolimajas ning teeninud truult mitut muusikaõpetajat. Nüüd on klaver sedavõrd väsinud, et koolil tuli kaaluda, kas saata see vanaduspuhkusele või puhuda korraliku remondi abil eluvaim sisse. Liisk langes viimase variandi kasuks.

Hillar Hanssoo põhikooli direktor Kersti Kivisoo ütles, et eelmisel reedel tuli väärikale Estonia tiibklaverile järele spetsiaalne veofirma, mis sõidutas selle mitmeks kuuks Tallinna Fred Proso juurde remonti. «Keskendume klaveri sisu, mitte välisilme taastamisele. Selgus, et heli tegeva pilli sisemus on kulunud ja pinge all väsinud ning see oli põhjus, miks klaverist enam õiget häält välja võluda ei õnnestunud,» selgitas ta.

Kivisoo märkis, et kehvas seisus on ka klaveri kaas, mille toetused on sedavõrd kulunud, et kaas langes kinni pandult klahvidele ja hoidis neid kogu aeg all. Juba selline asi iseenesest rikub pilli. Seega on tarvis välja vahetada ka mõningad klaveri puidust osad. «Välisele ilule me taastamise käigus rõhku ei pööra ning pilli üle värvima ja lakkima ei hakka,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles