Türil on aeg astuda rohevalla kuvandis järgmine samm

Sten Perillus
, Türi vallavolikogu liige, valimisliit Tulevikuvald Türi
Copy
Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Igal aastal on Türi linnal au kanda kevadpealinna tiitlit. Aedlinn, roheline vald ja muud sõnad on need, mis on käinud ajast aega Türi nimega kaasas. Roheline areng on muutunud üha olulisemaks üle maailma ja Türi ei tohiks jääda selles suhtes maha. Meil on võimalus saada eeskujuks teistele linnadele ning luua kestlikum ja keskkonnasõbralikum tulevik meile kõigile.

Roheline vald ei saa olla üksnes sõnakõlks valla arengukavas, vaid peab olema täidetud tegevuste ja mõtetega, kuhu­poole soovime püüelda. Oluline on koostada roheplaan, mis aitab keskenduda olulistele valdkondadele, nagu taastuvenergia, linna ja alevike ruumiline planeerimine, rohealade loomine, jäätmete sortimine ja ringlusse võtt, transpordisüsteem.

Taastuvenergia on üks olulisimaid aspekte rohevalla poole liikumisel. Türi vald peaks julgustama ja toetama taastuvenergia projektide arendamist, hõlmates nii päikese- kui ka tuule­energiat. On rõõmustav tõdeda, et paljudel valla hallatavatel hoonetel on juba päikesepaneelid, mis võimaldavad energiakulu vähendada. Kaugel ei ole ilmselt ka aeg, mil Türi valda paigaldatakse eraettevõtjate eestvedamisel esimesed tuulikud. Peame omavalitsusena olema vastuvõtlikud ja loobuma mitte-minu-tagaaeda-mõtteviisist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles