Põhikoolilõpetajatest saavad sel õppeaastal katsejänesed

Copy
Praegune eksam võib olla küll täielikus vaikuses, aga mõõdab siiski vähe.
Praegune eksam võib olla küll täielikus vaikuses, aga mõõdab siiski vähe. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Valitsus muutis sellest õppeaastast põhikooli riiklikku õppekava, et koolid saaksid panna IX klassi õpilastele lõpuhinded välja hiljemalt 1. juunil pärast lõpueksameid ja tulemusi saaks arvesse võtta järgmisele õppetasemele sisseastumisel. Tuleval aastal on põhikooli lõpueksamid senisest poolteist kuud varem ja tulemused selguvad 16. maiks.

Paide Hillar Hanssoo põhikooli direktorit Kersti Kivisood teeb uuendus murelikuks, nagu ka paljusid teisi põhikoolijuhte. «Kõige rohkem muretsen selle pärast, et lapsed ei jõua eksamiteks piisavalt valmistuda,» põhjendas ta. «Samuti lööb eksamite toomine kestva kooliaasta sisse segamini kogu kooli õppekorralduse. See ei mõjuta ainult üheksandikke, vaid kogu kooli, sest õpetajad tegelevad mitme klassiga ning peavad jagama end eksamitegijate ja tavaõppijate vahel.»

Kivisoo sõnul räägitakse viimastel aastatel üha enam õpilaste halvenevast vaimsest tervisest ja suurest koolistressist. «Kui nüüd panna üheksandikud olukorda, kus õppematerjal tuleb selgeks saada veelgi kiiremini ning aega eksamiteks valmistuda on vähem, võib see pingeid juurde tuua,» ütles ta.

Tagasi üles