Regilaul täis linnuhääli

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmakordselt regilaulufestivalil suure lava kogemuse saanud Kabala põhikooli väikesed lauljad said esinemisest niipalju indu, et on nõuks võtnud koos muusikaõpetaja Eda Liblikuga (pildil paremal) ka järgmisel aastal festivalil kaasa lüüa.
Esmakordselt regilaulufestivalil suure lava kogemuse saanud Kabala põhikooli väikesed lauljad said esinemisest niipalju indu, et on nõuks võtnud koos muusikaõpetaja Eda Liblikuga (pildil paremal) ka järgmisel aastal festivalil kaasa lüüa. Foto: Teet Reier/Türi Rahvaleht

Eelmisel reedel Türil olnud kaheksandal üle-eestilisel laste  ja noorte pärimusmuusikafestivalil «Regilaul uues kuues» lauldi lindudest.

Regilaulufestivali korraldaja Ulvi Tamm sõnas, et kuigi festivalil pole läbivat teemat, osutus mitme esitaja laulude motiiviks linnulaul.
Ka kogu päeva jooksul tegutsenud töötubades räägiti palju lindudest. «Esialgu oli küll kavas, et õues tuleb huvilistele  jalutuskäik, kus linnusõber ja Viru Folgi korraldaja räägib lähemalt Eesti laululindudest. Paraku olid ilmataadil omad plaanid ja loeng oli kultuurimajas,» tunnistas Tamm. Kahetsema ei pidanud ka need, kes osalesid 13aastase ornitoloogi Mati Lepiksoni korraldatud linnuviktoriinis – kuulda, kuidas 13aastane poiss räägib innustunult lindude hingeelust, oli kahtlemata elamus omaette.
Kuigi lavalaudadel käis päeva jooksul nii mitugi kollektiivi, kellel on seljataga eelmiste festivalide kogemus, oli neidki, kellel see oli esimene suurem lavalkäik.
Muusikaõpetaja Eda Liblik tõi festivalile Kabala põhikooli I–III liitklassi lapsed, kelle kava oli seatud laulu «Kirp kiigel» põhjal.
Abiks oli ta võtnud plokkflöödid ja rütmipillid. «Samade lastega astusime esimest korda üles kooli jõulukontserdil. Küsisin neilt siis, kas nad regilaulufestivalil tahaksid osaleda, ja nad olid nõus,» ütles Liblik.
Kuigi reedel Türil suurel laval unustas mõni kõva laulupoiss esinemisärevuses laulmise sootuks ära, läks Libliku meelest lastel debüütetteaste üldjoontes hästi. «Suurel laval ikka juhtub, et see, kes muidu laulma peab, unustab selleks ajaks flöödi suhu,» ütles ta naerdes. «Igatahes pärast küsisid lapsed küll, kas järgmisel aastal tuleme ka. Loodan, et nad enne järgmist kevadet meelt ei muuda.»
Eda Libliku hinnangul on regilaulufestivali tarvis, sest muusikatundides puudutatakse regilaulu teemat põgusalt ja esinemisvõimalusi on vähe. «Igale üritusele ja kontserdile see ju ei sobi ka,» leidis ta.
Suureks plussiks peab Liblik ka asjaolu, et regilaulufestivalil ei seata osalejaid pingeritta, vaid žürii tunnustab kõiki esinejaid.
Žürii esimees Ingrid Rüütel jäi päeva jooksul kuuldu-nähtuga igati rahule. «Meeldis, et oli uusi kollektiive, ja tore oli näha neid, kes on siin juba nii-öelda maast madalast, varasematel aastatel esinenud, nüüd on nad laval palju julgemad,» lausus ta.
Hindajate hulka kuulusid peale Ingrid Rüütli veel pärimusmuusik Jalmar Vabarna, Viru Folgi peakorraldaja ja ornitoloog Peep Veedla, muusik Jaak Johanson  ning Türilt pärit noor viiuldaja Sänni Noormets, kes õpib Viljandi kultuuriakadeemias rahvamuusikat.
Žürii eripreemia – reisi Brüsselisse pälvis tänavu Kaarel Orumägi, kes oli  Paide ühisgümnaasiumi ansambli eeslaulja ja juhendaja.

ESINEJAD

«Regilaul uues kuues 2012»:
Türi poistekoor, juhendajad Eda Liblik ja Ulvi Tamm.
Nõmme noortemaja, Marika Moks ja Kaari Klesment.
Singelus, Halliki Pihlap.
Kehtna kunstide kool, Kätlin Lang.
Sirje Graubergi laulukool, Sirje Grauberg ja  Tiina Kivimäe.
Vodja kool, Janne Palu, Keiu Juurmaa ja Ulvi Tamm.
Türi ühisgümnaasiumi ansambel, Annely Läänesaar.
Mina Vä? + 3 Poissmeest, Tea Saar.
Laupa põhikool, Virve Kaljula.
Pärnjõe Pilliringipunt, Kalli Rõõmusaare.
Peetri põhikool, Hedi Jürgen.
Kabala põhikool, Eda Liblik.
Väätsa põhikool, Kadri Pulk.
Retla kool, Eda Liblik.
Allikabänd, Kertu Rein.
Tootsi kool, Kalli Rõõmusaare.
Türi põhikooli II-III klasside ansambel, Tea Saar.
Paide ühisgümnaasiumi segaansambel, Kaarel Orumägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles