Lastekoorid avasid noortepeo lauluproovid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Ligi 400 lauljat 13 Järvamaa lastekoorist õppisid eile Türi kultuurimajas lastekooride üldproovis laule suviseks noorte laulupeoks.
Ligi 400 lauljat 13 Järvamaa lastekoorist õppisid eile Türi kultuurimajas lastekooride üldproovis laule suviseks noorte laulupeoks. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

XI noorte laulu- ja tantsupeo «maa ja ilm» laulupeoliste proovid algasid eile esimese lastekooride üldprooviga, kust võttis osa 13 lastekoori üle maakonna.

Eile Türi kultuurimajas proovis käinud Imavere põhikooli õpilased Riina Kiik ja Sandra Saar leidsid, et lastekooride laulud on küll üsna keerulised, kuid ka väga ilusad.
Oma lemmiklauluks nimetasid nad «Kulla kutset», millel on ilusad sõnad ja ilus viis. Üheks keerulisemaks hindasid nad aga «Tütre tänu».
Üldjuhid jäid
tantsijatega rahule
Türi gümnaasiumi V klassi õpilane Annemai Raabe ütles, et talle laulda meeldib ja tema läheb laulupeole juba kolmandat korda. «Peol saab koos teistega laulda ja seal on hästi lõbus,» ütles ta.
Laulu- ja tantsupeo Järvamaa kuraator Lili Välimäe ütles, et võrreldes eelmiste pidudega on tänavu peole ihkajaid umbes kümnendik rohkem. «On tunda, et noorte hulgas on populaarne tahta laulu- ja tantsupeole,» lausus Välimäe.
Tantsupeolised tegid esimese proovi ära juba jaanuari lõpus. Välimäe vahendusel olid peo üldjuhid meie tantsijatega väga rahul. «Eriliselt said kiita VII–IX klasside ja C-rühmade tantsijad, öeldi lausa, et meie maakonnas nähti Eesti paremaid tantsijaid,» lausus ta.
Täna jätkuvad lauljate proovid segakooride ja neidudekooridega. Oma lauluoskust näitavad ka koorid, kes otsustasid osaleda laulupeo rokiblokis.
Välimäe selgitas, et tänavu on eriline, et peol tulevad rokkbändi saatel esitusele rokilikumad laulud. «Selles osaleda oli vabatahtlik, sest laulud on keerulisemad ja see tähendas lisarepertuaari õppimist,» märkis ta.
Reedel on esimene ettelaulmine poistekooridel ja mudilaskooride üldproov tuleb 25. veebruaril. Sellele järgnevad juba märtsis ja aprillis ülevaatused, mis otsustavad kooride pääsu peole.
Kokku läheb Järvamaale 77 kollektiivi kümnest Järvamaa omavalitsusest, peost on otsustanud kõrvale jääda Kareda ja Ambla vald.
Seekordse peo «maa ja ilma» nii laulu- kui ka tantsupidu on Tallinna lauluväljakul. Pidu kujutab endast maa ja ilma lugude jutustamist. «Need on lood igatsusest ilma näha, millest kasvab välja tahe tagasi tulla,» selgitas Välimäe.
Lisaks lauljate ja tantsijate ettevalmistusele on käimas ja juba lõppenud mitu käsitöökonkurssi.
«Mõte on selles, et liita ka visuaalne ehk kunstiline ehk käsitöö pool peo üheks osaks, sest rahvuslikku identiteeti kujundab ka see, mida me näeme,» põhjendas Välimäe.
Pidu kaunistab käsitöö
Käimas on rongkäiguehte konkurss, millega luua ühine identiteet ja kujundus Järvamaa kolonnile; puhkeala konkurss, millest osavõtjad esitavad kavandeid lauluväljaku maa-ala rohealade kaunistamiseks.
Mai alguses lõppeva konkursi «Eesti oma ehe» eesmärk on luua rahvuslikel traditsioonidel põhinevaid uusi ja tänapäevaseid ehteid ja lisandeid, mida võiks kanda nii rahvarõiva kui muu tänapäevase riietusega.
Lõppenud on rongkäigu pea konkurss, Tallinna noortele mõeldud lauluväljaku väravate kujunduskonkurss «Ilmaväravad», kunstivõistlus «Väikese inimese maailm».
Tulemused on selgunud istumisaluste konkursil, kus osales 15 Järvamaa tööd. Žürii otsustas, et XI noorte laulu- ja tantsupeol kasutatavaks istumisaluseks saab Jõgevamaa VII klassi õpilase Reimo Riipuse kott-istumisalus «Istealune».
Lili Välimäe lisas, et peo ajal on lauluväljakul eraldi käsitööala, kus igast maakonnast kaks õpetajat ja kaks last lähevad korraldama töötubasid.
Järvamaalt lähevad käsitöö alale meistrikodasid korraldama Paide gümnaasiumi õpilased Andra Norma ja Elena Siitan ning õpetajatest Paide gümnaasiumi õpetaja Pirjo Aer ja Päinurme internaatkooli õpetaja Hille Kuusik.

TEAVE
Järvamaalt osaleb XI noorte laulu- ja tantsupeol
13 lastekoori – 403 lauljat.
4 segakoori – 174 lauljat.
3 neidudekoori – 116 lauljat.
5 poistekoori – 125 lauljat.
15 mudilaskoori – 409 lauljat.
Puhkpilliorkester Türi ja Paide muusikakooli sümfoniettorkester.
Rahvatantsurühmad:
I klasside rühmi 4,
II-III klassi rühmi 4,
III-IV klassi rühmi 6,
V-VI klassi rühmi 3,
VII–IX klassi rühmi 5,
neiduderühmi 2,
C-segarühmi 4,
õpetajate rühmi 2,
võimlejate rühmi 5.

Tagasi üles