Juhtkiri: Soojahind peletab maalt linna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui võrreldaks maa- ja linnaelu, tooksid linnainimesed maaelu plussina välja, et seal on odavam elada.  Peaaegu kogu söögikraam tuleb ju oma põllult ja laudast tasuta kätte ning omast metsast toodud küttepuud ei maksa ka ju midagi.
Tegelikult on toit ja küte tänapäeva maaelu ühed suuremad miinused. Kui võrrelda toiduainete hindu külapoes või kauplusautos linna ketikauplustega, ulatub vahe sageli kümnetesse protsentidesse.
Sama lugu on kaugküttega. Järvamaal on odavaim toasoe ikka Paide ja Türi linnas, kus elab rohkem inimesi. Kõige kallim on see aga väikeses Päinurme külas.
Kui kommunaalmaksed ulatuvad talvekuudel juba 300 euro ligi, tasub korteriomanikul tõsiselt kaaluda, kas mitte müüa kinnisvara näiteks ühe euroga maha ja osta Paidesse või Türile pangalaenuga korter, sest see võib paarikümne aasta perspektiivis odavam tulla.
Siin pole mõtet ka maa-asulate katlamaju kiruda, sest mida vähem kliente, seda kallim peab olema hind.
Kaugküte on paljudes väikesasulates juba hingusele läinud ja kui põlevkiviõli jätkab kallinemist, siis tendents kindlasti kestab.

Riigijuhid kuulutavad nagu ühest suust, et elu maapiirkondades tuleb toetada, nüüd tahaks Järva Teataja näha  konkreetseid samme, kuidas aidata selliseid asulaid nagu Päinurme, Tarbja, Türi-Alliku. Me ei saa nõustuda sellega, et suur osa nende asulate elanikest pingutab 365 päeva aastas püksirihma üksnes selle nimel, et suudaks oma väikesest palgast soojaarveid tasuda.
Kui toasooja hind erineb Järvamaa väikeasulas suuremate linnadega võrreldes kaks korda, on ilmselge, et siin tuleb riigil sekkuda. Riik toetab praegu majade soojustamist, mis on igati õige, sest iga sellesse panustatud euro teenib ennast aastate pikku kuhjaga tagasi.
Kui me ei taha, et endised kolhoosikeskused muutuksid tondilossideks, kust kõik inimesed on ära kolinud, peame leidma võimaluse, kuidas seal toasooja hinda linnadega võrreldes konkurentsis hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles