Järvamaa saab seitse elektriautode kiirlaadimispunkti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

KredEx avalikustas üleeile elektriautode kiirlaadimispunktide nimekirja, Järvamaal peaks alates novembrist saama elektriautot laadida seitsmes kohas.

Kredexi avaldatud nimekirjas on esialgu 160 kiirlaadija asukohad, kuni 30. aprillini võib nimekiri veel täieneda.
Kiirlaadimispunktidest 100 paikneb linnades ja 60 maanteede ääres, Järvamaal saab Paide kaks ja Türi ühe laadimiskoha, ülejäänud tulevad Seidlasse, Järva-Jaani, Mäekülla ja Märjandi külla.
Paides paigaldatakse kiirlaadimispunktid Olerexi tanklasse ja kultuurikeskuse parklasse.

Olerexi turundusjuhi Antti Moppeli selgitusel on Olerex huvitatud elektriautode laialdasest kasutuselevõtust, sest see vähendab riigi sõltuvust välistest energiaallikatest ja vähendab süsihappegaasi õhku paiskamist.
Moppel usub, et elektriauto laadimine Olerexi Paide jaamas on mugav. «Kliendil on võimalus veeta sellele kuluv aeg tasuta WiFi-ühendust kasutades, tanklakauplusest kebabi või muud meelepärast ostes,» põhjendas ta.
Paide abilinnapea Elena Sapp ütles, et linna keskel oli kaalumisel mitu võimalikku asukohta, aga kultuurikeskuse parklal oli teiste suhtes eeliseid: seda on lihtne leida, sellele on hea ligipääs ja ümberringi tegutseb mitu teenusepakkujat: kauplused, kultuurimaja ja Treegeri kohvik.
Ka Türi vallavalitsus on KredExiga sõlminud suulise kokkuleppe kiirlaadimisjaama paigaldamiseks just kultuurimaja parklasse. «Kaalumisel olid ka muud variandid, näiteks tanklad või kesklinna parkla, aga nõue oli, et laadimispunkt peab asuma omavalitsuse maal, aga kesklinna parkla on riigimaal,» selgitas abivallavanem Üllar Vahtramäe.
KredExi teatel otsustati kiirlaadimispunktid  paigaldada kõrge liiklustihedusega maanteede äärde ja kõigisse rohkem kui 5000 elanikuga asulatesse. Kiirlaadimispunktide omavaheline vahemaa maanteedel jääb 40 ja 60 kilomeetri vahele.
Elektriautode kiirlaadimisvõrgu rajab Eestisse ABB ning see peab olema töövalmis hiljemalt 31. oktoobriks.
Lisaks kiirlaadijatele paigaldatakse sotsiaaltöötajate elektriautode laadimiseks kohalike omavalitsuste juurde 507 tavalaadijat.
Järvamaa sotsiaal- ja koduhooldustöötajatele lubatud elektriautod peaksid maakonda jõudma märtsis. Türi vald saab kokkulepete järgi viis, Albu, Ambla, Järva-Jaani, Koeru ja Väätsa vald kaks elektriautot ning ülejäänud omavalitsused ühe auto.

TEAVE

Elektriautode kiirlaadimispunktid peavad asuma:
• kõigil põhimaanteedel ja võrgustikku sobivatel kõrvalmaanteedel,
• vähemalt 5000 elanikuga asulates,
• turismiasulates (näiteks Otepää),
• asulates, mida läbib maantee,
• sadamates.

Ambla vald: Märjandi küla Sevenoili tankla

Seidla tuuleveski

Järva-Jaani alevik keskväljak

Paide: kultuurimaja esine parkla

Paide Olerexi tankla

Mäeküla plekituba

Türi kultuurimaja parkla
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles