Sobiliku töö otsing võtab aastaid

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi maakonnas on töötus aina vähenenud, arvavad augustis tööle saanud inimesed, et sobilikku ametit leida on raske ja otsingud võivad kesta aastaid.

Vähemalt kolm aastat töötupõlve pidanud paidelase Eve Ekšteini meelest pole tööle saada raske. «Raske on leida oma elurütmile ja soovitud tasule vastavat tööd,» täpsustas ta.

Ekštein töötab koristusfirmas puhastusteenindajana.

Tööandjad hämmastasid

Viis kuud tööturul aktiivselt kohta otsinud ja peagi kaks nädalat pedagoogilist tööd tegev Türi valla elanik Vahur Salom ütles, et keeruline on leida omandatud haridustasemele sobilikku rakendust. «Töökuulutusi on ju palju, kuid nende seast sobilikku leida pole lihtne,» lisas ta.

Samuti hämmastas Salomit tööandjate suhtumine tööotsijatele vastamisse, seda nii era- kui ka riigiasutustest. «Kuidas sa kavandad oma järgmist käiku, kui ei tea eelmisest kohast vastust,» sõnas ta.

Eesti töötukassa Järvamaa osakonna juhataja Eha Tasang sõnas, et töötute hulk jätkab vähenemist. Augusti viimasel päeval oli arvel 860 töötut, mis moodustab 4,9 protsenti Järvamaa tööealistest elanikest ja oli viimase kahe aasta väikseim.

Tasang lisas, et peaeesmärk on aidata inimesi tööle ja seda täidavad nad iga kuu keskmiselt 105 inimesega. «Augustis on praeguseks teada 75 inimese tööleasumine,» lisas ta.

Igas kuus lõpetab töötuseisundi keskmiselt 161 inimest. Lisaks tööleasumistele loobus 50 edasistest tööotsingutest omal soovil või jättis konsultandi juurde pöördumata. Kaheksa noort teatas tasemeõppesse minekust, et parandada oma võimalusi tööturul konkureerida.

Kuus tuleb töötukassa Järvamaa osakonnas arvele keskmiselt 137 inimest. Enamik neist on Tasangu ütlust mööda ka varem töötud olnud.

Töökohti on

pakkuda vähem

Tänavu on olnud tagasihoidlik ettevõtjana alustajate hulk. Kui eelnevatel aastatel on neid olnud ikka üle 20, siis tänavu kaheksa esimesega kuuga vaid üheksa.

Augustis sai stardikapitali vaid paidelane Jaak Alla, kes soovib oma pikaaegse vanavaraga seotud huvi siduda ettevõtlusvormiga osaühingus Vaskuss. «Kavas on hakata vanavara kokku ostma ja müüma internetis erinevatel müügikanalites,» tutvustas ta.

Eha Tasangu andmetel on arvel olevate töötute seas oluliselt vähenenud väiksema konkurentsivõimega kauaste töötute protsent, mis augustis oli 44, kuid on olnud üle 70.

Kui tavaliselt on töötukassal olnud pakkuda üle saja töökoha, siis augustis oli neid vaid 58.

Lähiaja prognooside kohta sõnas Tasang, et kui arvestada panga analüütikute arvamusi, et kolmandas kvartalis võib majanduskasv olla üsna nullilähedane, tähendab see, et alates järgmise aasta algusest tööhõive enam ei suurene ja tööpuudus ei vähene.

TÖÖHÕIVE JÄRVAMAAL

                           01.09.2010    01.09.2011    01.09.2012

Töötute arv     1705    1075    860

Töötuse protsent    9,6    6,6    4,9

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles