Nõukogude superhävitaja viimane teekond kulges läbi Mäo

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mäo viadukt.
Mäo viadukt. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

«Vaadake, nad võtsid lennuki maha!» kõlas reede varahommikul Tallinna–Tartu maanteel sõitvate rekameeste raadiosaatjatest uskumatu sõnum. Ärev jutt käis Kükital puhkepausi tegevate veoautode ja nende veoste kohta.

Kella poole kuue paiku veeti treileriga mööda maanteed Tartu lähistel asuvasse Eesti lennundusmuuseumi kunagist Nõukogude Liidu õhuväe uhkust – hävituslennukit MIG 25. Lennuki tiibadeta kere oli ühel, tiivad teisel ja reaktiivmootorid kolmandal haagisel.

Tõsi, lennuk oli trassi pealt korraks treileriga maha sõitnud (Kükital peeti kohvipausi – toim), kuid maha ei võtnud seda keegi. Lennuki on muuseumile müünud hoopis selle senine soomlasest omanik Mikael Oja, kes sõitis kolonniga sadamast alates kaasa. Oja omandis oli lennuk olnud 1995. aastast peale ja see olla 1977-78. aasta versioon. Rohkem ta öelda ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles