Ligi poolteist sajandit võttis Tallinna poolt kreisilinna Paidesse saabujaid vastu väärikas ja kaunis hoone, mida linnakodanikud hellitavalt Hofmanni villaks kutsusid.
1869. aastal valminud kahekorruseline maja oli valgusküllane, arvukate nelja poolega akendega, mida ülal kaunistamas veel kaar. Hoone alumine korrus laoti paekivist, ülemine ehitati puidust. Maja ette rajati puulipikutest aed ja tänava serva istutati pikk rida noori kaski.
Koguteosest «Järvamaa» on lugeda, et 1902. aasta oktoobris kolis Paide linna tütarlastekool oma senisest kodust, pastor August Wilhelm Hupelilt kingituseks saadud turuplatsiäärsest hoonest Hofmanni villasse.
«Klassiruumid on valgusküllased, ruumikad ja õhurikkad. Ka ventilatsiooni eest on hoolt kantud. Teisel korrusel asuvate kooliruumide kõrgetest akendest on avar vaade välja ja avatud akendest tulvab sisse värske õhk. Tänavalärm ja «väetiste» lõhnad seal ei sega. Suur «ringiturnimise» plats kutsub noori kehalisele tegevusele,» ülistas 17. oktoobril 1902 toonane Paide Teataja uut õppehoonet.
1908. aastal (12.17.1908) saadab neiu Salme sõbrannale Mariele Weissensteinist Pernausse (Pärnusse) tervituskaardi koolimaja vaatega, mille on jäädvustanud Paide päevapiltnik Carl Aleksander Tepp (ülemine foto).
«Liebe Marie! Schick Dir unsere Schule damit Du Dich erinnerst, wenn wir zusammen lernten.» («Kallis Marie! Saadan sulle meie kooli, kus me üheskoos õppisime, nagu sa mäletad.»)
Paide linnaisad olid saatnud tsaarivalitsusele korduvaid taotlusi saada luba asutada gümnaasium. Lõpuks see ka saadi ning esimesena hakkasid Paides gümnaasiumi õppekava järgi haridust saama tütarlapsed. Endise Hofmanni villa esiküljele ilmus suur silt «Zenskaja Gimnazi».
1910. aastal valmis Posti tänaval uus koolimaja, mis oli plaanitud poeglaste linnakoolile. Veri oli aga ka vanasti paksem kui vesi: Eestimaa kuberner Izmail Korostovets otsustas anda uue hoone siiski tütarlastekooli kasutusse, kuna selle direktor Maria Bõstrova oli tema sugulane.
Poisid saadeti õppima tütarlastekooli endisesse hoonesse Tallinna tänaval. Nii sai Hofmanni villast Paide poeglaste reaalgümnaasium, hiljem Paide meesreaalgümnaasium (foto 2).
Ligi poolteist sajandit võttis Tallinna poolt kreisilinna Paidesse saabujaid vastu väärikas ja kaunis hoone, mida linnakodanikud hellitavalt Hofmanni villaks kutsusid. 1869. aastal valminud kahekorruseline maja oli valgusküllane, arvukate nelja poolega akendega, mida ülal kaunistamas veel kaar. Hoone alumine korrus laoti paekivist, ülemine ehitati puidust. Maja ette rajati puulipikutest aed ja tänava serva istutati pikk rida noori kaski. Koguteosest «Järvamaa» on lugeda, et 1902. aasta oktoobris kolis Paide linna tütarlastekool oma senisest kodust, pastor August Wilhelm Hupelilt kingituseks saadud turuplatsiäärsest hoonest Hofmanni villasse. «Klassiruumid on valgusküllased, ruumikad ja õhurikkad. Ka ventilatsiooni eest on hoolt kantud. Teisel korrusel asuvate kooliruumide kõrgetest akendest on avar vaade välja ja avatud akendest tulvab sisse värske õhk. Tänavalärm ja «väetiste» lõhnad seal ei sega. Suur «ringiturnimise» plats kutsub noori kehalisele tegevusele,» ülistas 17. oktoobril 1902 toonane Paide Teataja uut õppehoonet. 1908. aastal (12.17.1908) saadab neiu Salme sõbrannale Mariele Weissensteinist Pernausse (Pärnusse) tervituskaardi koolimaja vaatega, mille on jäädvustanud Paide päevapiltnik Carl Aleksander Tepp (ülemine foto). «Liebe Marie! Schick Dir unsere Schule damit Du Dich erinnerst, wenn wir zusammen lernten.» («Kallis Marie! Saadan sulle meie kooli, kus me üheskoos õppisime, nagu sa mäletad.») Paide linnaisad olid saatnud tsaarivalitsusele korduvaid taotlusi saada luba asutada gümnaasium. Lõpuks see ka saadi ning esimesena hakkasid Paides gümnaasiumi õppekava järgi haridust saama tütarlapsed. Endise Hofmanni villa esiküljele ilmus suur silt «Zenskaja Gimnazi». 1910. aastal valmis Posti tänaval uus koolimaja, mis oli plaanitud poeglaste linnakoolile. Veri oli aga ka vanasti paksem kui vesi: Eestimaa kuberner Izmail Korostovets otsustas anda uue hoone siiski tütarlastekooli kasutusse, kuna selle direktor Maria Bõstrova oli tema sugulane. Poisid saadeti õppima tütarlastekooli endisesse hoonesse Tallinna tänaval. Nii sai Hofmanni villast Paide poeglaste reaalgümnaasium, hiljem Paide meesreaalgümnaasium (foto 2). Foto: Kaarel Aluoja erakogu
Kommentaarid
Copy