Kauneim kodu võlub stiilipuhta aiaga

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Ave Viimsalu ja Margus Linteri kodu Väätsa alevikus.
Ave Viimsalu ja Margus Linteri kodu Väätsa alevikus. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Konkursi «Kaunis Eesti kodu 2012» maakonnakomisjon nimetas eile Järvamaa kõige kauneimaks koduks Ave Viimsalu ja Margus Linteri kodu Väätsa alevikus.
«Väga mõnus, rahulik ja stiilipuhas,» võttis üldhinnangu kokku komisjoni liige Kersti Verro.
Verro ütlust mööda on sellist väikest aeda, nagu kauneima kodu omanikel on, kõige raskem kujundada, sest aiasõbral on kerge langeda puukoolide ahvatluste võrku ja aed kõikvõimalike taimedega üle kuhjata. «Selle pere rahvas on suutnud neist ahvatlustest hoiduda: taimevalik on stiilne, eesaed ei varjuta maja, kõik harmoneerub omavahel – täiesti kümnesse!» kiitis ta.
Kauneima kodu perenaine Ave Viimsalu annab kogu au peremees Margus Linterile, sest just tema on aia oma äranägemist mööda kujundanud ning sinna puud, okasvormid ja püsikud valinud.
Viimsalu tegeleb küll lilletaimede kasvatuse ja müügiga, aga valib vaid suvelilli.
Kaunis koduaed on kujunenud 19 aastaga. «See oli minu vanaema kodu, aga kui siia kolisime, olid iga võimaliku koha peal kapsad ja peedid, meeletult oli marjapõõsaid, nüüd on kõik sada protsenti muutunud,» meenutas Viimsalu.
Ometi teab peretütar Getter Linter, et ka vanavanaema sai kunagi sellesama maja ja aia eest tunnustuse. «Temast oli Võitlevas Sõnas lugu, pealkirjaks «Kolhoosniku kaunis kodu» ja fotod juures,» ütles ta.
Kui Getterile meeldivad koduaia juures kõige rohkem suured puud, siis Ave Viimsalu peab aeda kõige kaunimaks ajal, mil õitsevad maja seinte äärde istutatud elulõngad.
Väätsa vald paistis konkursi «Kaunis Eesti kodu 2012» Järvamaa komisjonile üldse hästi silma: presidendi tunnustuse vääriliseks pidas komisjon sealt ka Liivi ja Tiit Kalla kodu Röa külas ning nimetas Väätsa valla maakonna kõige kaunimaks omavalitsuseks.
Presidendile tunnustada esitab komisjon veel Elve-Lisanna ja Aadu Eskla kodu Koeru vallas Visusti külas ning Milvi ja Aivar Tubli kodu Roosna-Alliku vallas Viisu külas.
Parima tööstusmaastiku konkursile esitatakse Aravete Agro Mägise suurfarm.
President tunnustab kaunite kodude omanikke augustis. Järvamaa kaunimate kodude omanikke autasustab maavanem Tiina Oraste võidupühal, 23. juunil Roosna-Allikul Järvamaa maakaitsepäeval.

Tagasi üles