Jõulutunne saabub «Püha ööga»

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Hanschmidt soovib kõigile jõuludeks rahu ja vähem kiirustamist. «Kiire on muidugi, aga aega tuleb ka võtta. Rahulikult võiks maha istuda ja püüda nii, et ei vaataks jõuluõhtul televiisorit, vaid hoopis teineteisele silma sisse.»
Teet Hanschmidt soovib kõigile jõuludeks rahu ja vähem kiirustamist. «Kiire on muidugi, aga aega tuleb ka võtta. Rahulikult võiks maha istuda ja püüda nii, et ei vaataks jõuluõhtul televiisorit, vaid hoopis teineteisele silma sisse.» Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Sellist tungi nagu 90ndate algul ja keskel Türi kirikus, mil rahva sissepääsuks pidi pühakoja peaukse kõrval avama ka külg­uksed ning rahvast olid täis nii seinaääred kui ka vahekäigud, enam jõululaupäeva jumalateenistusel ei kohta. Detsembris teeb kirikus publikurekordi ilmselt vaid Türi põhikooli jõulukontsert.

«Need ajad on möödas jah,» ütleb Türi Püha Martini koguduse õpetaja Teet Hanschmidt. «Ei teagi, miks.» Arutleb, et eks see, et mitukümmend aastat olid kiriku uksed põhimõtteliselt eestlastele suletud, jättis oma jälje. «Keelatud vili on ju ikka magus,» ütleb Hanschmidt muigelsui.

Ja kui siis ükskord kõik keelatud viljale ligi pääsesid, oli algul põnev ikka. Mõne aja pärast huvi kadus ja kirikuliste read jäid hõredamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles