Osa vallaelanikke peab ise teed lahti lükkama

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval sõitis Anna ja Jaan Mikule heast tahtest appi Ollepa piirkonna ametlik teelükkaja, muidu peaksid nad ise tee lahti kühveldama.
Pühapäeval sõitis Anna ja Jaan Mikule heast tahtest appi Ollepa piirkonna ametlik teelükkaja, muidu peaksid nad ise tee lahti kühveldama. Foto: Andrus Eesmaa

Et Türi valla lahtilükatavate teede nimekiri on koostatud neli aastat tagasi, peavad need, keda nimekirjas pole, praegu oma kulu ja kirjadega teed lumest lahti kaevama.

Anna (67) ja Jaan (68) Mikk on Türi valda Ollepa külla sisse kirjutatud kolm aastat, aga elanud seal kümmekond aastat. Suurema teeni on nende kodust umbes 200 meetrit.
Väga tihti Mikkudel kodust välja asja ei ole – liha on tünnis, lehm laudas, leiba küpsetavad ise. Kui Annal ja Jaanil on siiski tarvis kauplusse või arsti juurde minna, aga tee on lund täis tuisanud, haaravad nad labida ja asuvad kühveldama.
Anna ütles, et lumekiht on paks ja palju korraga ei jõua, mistõttu kulub kaevamisele kolm päeva. «Ükskord oli vaja hommikul kell kümme minema hakata, siis kaevasin öösel kuuvalgel,» meenutas Jaan.
Mikud ei saa aru, miks naabritel, kellel justkui oleks samasugune tee, käib valla korraldatud hooldus, aga neil mitte.
Vallamajast asja uurides selgus, et lumest lahti lükatavatest teedest on nimekiri, aga nende teed selles pole. «Küsimusele, kuidas me nimekirja saaksime, meile midagi vastata ei osatud,» sõnas Anna murelikult.
Sel talvel on Mikud kahekesi kolmel korral lumelükkajad olnud. Et täna oli Annal tarvis Viljandisse arsti juurde sõita, hakkasid nad pihta juba pühapäeval.
Õnneks sõitis mööda piirkonna lumelükkaja, kes eakaid kühveldajaid viipamas nähes saha nende poole keeras.
Micromat OÜ juhataja Krisjan Ott, kes tol päeval masina roolis istus, ütles, et 100meetrise jupi lahtilükkamiseks tuli appi kutsuda teinegi traktor ja kokku kulus umbes kaks-kolm tundi.
Ott selgitas, et Mikude teed neile ette antud nimekirjas pole, mistõttu ei peagi nad seda lahti lükkama, sest raha selle eest ei maksta. «Et olukord on nii hull, nagu ta meil on, siis kui vähegi võimalik, ikka aitame selliseid inimesi,» lausus ta.
Näiteks peaks Türi-Allikul ühe pere tütar lähiajal sünnitama hakkama. «Temaga on meil otseside olemas, et nii, kui vaja on, läheme appi,» lisas Ott.
Mikkudest natuke eemal on lumelükkamisega hädas ka Villevere küla rahvas. Täpsemalt need, kelle juurde tuleb tee Villevere bussipeatusest.
Tee ääres elav Arved Lõhmus selgitas, et sedakaudu sõidab iga päev tööle kolm-neli inimest, on ka kooliskäijaid lapsi.
Mitme peale ja kordamööda kühveldavad inimesed veidi üle poolesajameetrise tee ise lumest lahti. «Mina lükkan enda juurest ja järgmised lükkavad jälle enda juurest, nii oleme omal jõul tee ikka lahti pusinud,» lausus Lõhmus.
Kuid et tee äärde jäävad ka suvitajate majad, tuleb nendegi majade juures tee lahti hoida, muidu välja ei pääseks. «Vallast öeldi, et mingisugused mõõtmised on vist valesti tehtud, ja lubati, et tuleb uus koosolek, kus seda arutatakse,» teadis Lõhmus öelda.

VÄLJAVÕTE: Et lumekiht on paks ja palju korraga ei jõua, kulub kaevamisele kolm päeva.


Urmas Kupp,
Türi valla majandus- ja planeeringuosakonna juhataja

Kuidas on Türi vallas korraldatud talihoole erateedel?
Meil on teede nimekiri aastast 2007 ja selle alusel lükkame.
* Kui inimene pole selles nimekirjas, siis kuidas sinna saada?
Inimene peab teelükkajaga kokku leppima. Ega me jõua igale inimesele koju minna ja hakata asju ümber sättima.
* Kui inimesel on probleem, kas ta peaks helistama valda või teelükkajale?
Praegusel juhul peaks ta helistama lükkajale. Kodulehel on meie lükkajate kontaktid ja lükatavate teede nimekiri olemas.
* Kas nimekirjas on inimesed ka erateedega?
Osa teid on erateid ja osa kohalikke teid.
* Aga need, kes on nimekirjas erateedega, maksavad lükkamise eest ise?
Tänasel päeval pole keegi maksnud.
* Aga kui ma ei ole nimekirjas ja tahan sinna saada ning peaksin võtma lükkajaga ühendust, siis kas peaksin temale maksma ka?
Loomulikult. Ega ükski asi käi ilma rahata.
* Nii et kui nimekirjas ei ole, maksad ise, aga kui oled, siis maksab vald?
Jah, praegusel juhul küll.
* Kui olen see inimene, kes pole sattunud nimekirja...
Nimekirja ei satuta, nimekirja pakub volikogu välja. Riigihanked käivad ju kindlat korda pidi.
* Ja ma peaksin leppima selle olukorraga?
Ei, te saadate valda taotluse.
* Kuidas taotluse saatmine käib, kellele see saata tuleb?
Vallavalitsusele.
* Aga siis on ju absoluutselt õigustatud, et inimesed helistavad teile ja soovivad, et nende eratee lahti lükataks.
Kas ma olen öelnud, et see pole õigustatud? Kui keegi on püstihädas ja ütleb, et tal on probleemid, siis oleme püüdnud lükkajaga kompromisse leida.
* Siis on põhimõtteliselt ikkagi nii, et kui mul on probleem, võin helistada valda ja sealt antakse mulle nõu.
Loomulikult. Ega keegi ole öelnud, et ei tohi helistada. Kas keegi on teile sellist infot andnud?
* Ei, aga hetk tagasi te just väitsite, et kui on eratee, siis peaksin ise sellega tegelema.
No loomulikult. Eratee kohta öeldakse, et see on püha ja puutumatu ning sellega ei tohi keegi teine tegeleda. Eratee omanik peab ise vaeva nägema ja pakkuma välja ettepanekud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles