Nutikombain tuli põllule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kolmapäevase esitluse kestel Estonia OÜ põldudel suvirapsi lõiganud kombainid olid otse kui tulevikust. Nutikas suhtluses kombaini ja traktori vahel pole enam midagi ilmvõimatut.

Tutvustuspäeval tõi Baltic Agro Machinery huviliste ette Eesti suurima separeerimis- ja sõelapinnaga klahvkombaini John Deere T-670. «Vili separeeritakse kaunade seest välja. Aktiivsepareerimispind tähendab seda, et seda tehakse mitte gravitatsiooni-, vaid tsentrifugaaljõul,» selgitas ettevõtte kombainide ja hekseldite tootejuht Marek Peensalu. «Antud masin ongi aktiivse pareerimispinna poolest Eestist leitavatest masinatest suurim.»

Selline kombain suhtleb nutikalt nii traktorite kui vajadusel ka kohaliku ettevõtte juhiga. Peensalu selgitusel on masin võimeline suhtlema traktoritega nii, et saadab traktori ekraanile väljakutse, kui tal punker on täitunud. «Kui traktori operaator väljakutse vastu võtab, sõidab ta kombaini juurde. Kombaini ja taktori ümber on tekitatud WiFi leviala ning kui kombainist hakatakse vilja välja laadima, laseb traktorist oma käed roolist lahti ning masinate liikumine toimub sünkroonselt,» lausus ta. «Kui operaator tahab kombaini seadistada, siis saame ka meie diilerina saata masinale väljakutse ja oma arvutist või nutitelefonist vaadata, mis tööekraanidel toimub.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles