Pool sajandit letitagust elu

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastremonditud poe taasavamisele 18.10.1988 kogunes palju rahvast, peeti pidukõnesid ja poe juhatajale toodi lillekorve.
Vastremonditud poe taasavamisele 18.10.1988 kogunes palju rahvast, peeti pidukõnesid ja poe juhatajale toodi lillekorve. Foto: Erakogu

Pärast poolt sajandit tööd Peetri kaupluse juhatajana pani Lea Rätsep lahkumisavalduse lauale ja naudib nüüd pensionipõlve. Tööaastatest meenub talle ikka rohkem head.

Neid, kes on kaubanduses vastu pidanud üle poole sajandi, on Järvamaal üksikuid. Tallinna kaubamaja müüja kohalt 1966. aastal kaua tühjalt seisnud poe Peetris üle võtnud Lea Rätsep alustas maapoe juhataja tööd nädalase inventuuriga. Pakkumise oli ta vastu võtnud kohta nägemata, seetõttu oli esialgu avanenud vaatepilt rottidest rikutud kaubast puidust riiuleil jahmatav.

Kohalike ennustus, et õige pea lahkub Rätsep nagu eelmised juhatajad auto ja majaomanikuna, pole täide läinud. Rätsep elab endiselt rendipinnal ning 1980ndate lõpus kooperatiivist preemiaks saadud autoostuloaga ostis ta Moskvitš 408, mis nüüd on romulas. «Ses mõttes pole ma elada osanud,» märgib ta muiates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles