Maailmakuulsa kirjaniku lapsepõlve kauneimad lood pärinevad Paidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Herman Hesse pole Paides kunagi käinud, kuid lood Paidest kuulusid tema lapsepõlve.
Kirjanik Herman Hesse pole Paides kunagi käinud, kuid lood Paidest kuulusid tema lapsepõlve. Foto: Järvamaa muuseumi kogu

Eestimaa südames asuv Paide on rahvusvaheliselt tuntud helilooja Arvo Pärdi sünnilinn. Samas on linnaga väga tihedalt seotud perekond, kelle nimi on samuti tuttav kultuuritarbijaile terves ilmas.

Paidest on pärit kirjandusklassikasse kuuluvate teoste «Stepihunt» ja «Klaaspärlimäng» autori Hermann Hesse (1877–1962) isapoolne suguselts. Paide on kirjaniku isa Johannes Hesse sünnilinn ja lapsepõlveaegne mängumaa. Hessede pereliini tõi Paidesse kirjaniku vanaisa Carl Hermann Hesse, kes puhkab viimast und Reopalu kalmistul.

2017. aastal tähistatakse Hermann Hesse 140. sünniaastapäeva. Kirjaniku eluteed tutvustavates artiklites käsitletakse põhjalikult Saksamaal elanud emapoolset perekonnalugu. Isapoolse suguvõsa puhul jääb ülevaade tagasihoidlikuks. Mainitakse vaid Hessede baltisaksa päritolu ja seda, et kirjaniku isa sünnilinn on Weissenstein (Paide). Vahele jäetakse Hessede perekonnaloo põhjalikum ülevaade. Ometi on Hermann Hesse isiksuse kujunemisele olulist mõju avaldanud tema baltisaksa päritolu ning lood arstist vanaisast ja isa sünnilinnast Paidest. Tänavu möödub 170 aastat Paides sündinud kirjaniku isa Johannese ning 215 aastat vanaisa Carl Hermann Hesse sünnist. On põhjust teadvustada kuulsa perekonna Paidega seotud lugu. Seda enam, et kirjaniku vanaisa pühendas oma elu Paidele ja mitmete tema ettevõtmiste mõjud on veel praegugi  märgatavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles