Viljakoristus algas rekordiliselt vara

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Tänavu alustasid nii Estonia OÜ kui ka AS Peetri Põld ja Piim varase odra koristust umbes nädal aega enne kui eelmistel aastatel, kuna päikselise ilma tõttu valmis vili varem.

Estonia OÜ juhatuse esimees Ain Aasa ütles, et nii vara kui tänavu pole nad viljakoristusega alustanudki. «Varem oleme pihta hakanud umbes 25. juulil, nüüd aga 21. juulil,» märkis ta.
Vähene vihm mõjutas saaki
Esmaspäeva hommikuks oli Estonias varast otra võetud 330 hektarilt, saagiga on Aasa siiani rahule jäänud. «Vili on suhteliselt kuiv,» selgitas ta. «Sellel sordil oli ka tera täiesti normaalne.»
Aasa ütles, et praegu võiks ilm jääda stabiilseks ning veidi võiks ka sadada. Tänavu loodab ta märjas kaalus saada 18 000 tonni vilja, mida on veidi vähem kui eelmisel aastal.
Estonia OÜ põldude 5300hektarilisel koristuspinnal kasvab nii rukist, nisu, otra kui ka rapsi.

ASi Peetri Põld ja Piim juhatuse liige Priit Süüden ütles, et viljakoristusega alustasid nad nädal  tagasi. «Võtsime varast otra ja kuna see sai koristatud, on praegu paus, sest teised viljad pole valminud,» lisas ta.
Süüden märkis, et tänavune viljavõtt algas umbes nädal aega varem kui tavaliselt. «Meil ei lähe esimene vili kuivatisse, vaid muljumisele,» selgitas ta. «Vilja niiskus oli selleks ideaalne.»
Süüdeni ütlust mööda oleks odrasaak võinud parem olla, kuid Peetri kandis pole vihma eriti sadanud. «Võtsime 3,2 tonni otra, see on keskmine saak, on olnud paremaid aastaid,» märkis ta.
Süüdeni hinnangul on saak sellise vihmavaese suve kohta siiski normaalne. «Koristusega jätkame juhul, kui päike edasi kõrvetab, umbes nädala pärast,» lisas ta. «Järgmised on talinisu ja taliraps.»
Niiskust vajaksid
ka heintaimed
Süüden lausus, et vihma on vaja, see päästaks viimased viljasaagid. «Niiskust oleks vaja ka heintaimede kasvuks,» lisas ta.
Tänavu on ASi Peetri Põld ja Piim põldudelt koristada tali- ja suvirapsi, talinisu ja otra. Kokku kasvab vili 1300 hektaril.
Eesti põllumeeste keskliidu president Juhan Särgava ütles, et tema andmetel on viljakoristusega alustatud Kesk- ja Lõuna-Eestis. «Harjumaal kulub viljavõtuni veel nädalaid,» märkis ta.
Särgava ütlust mööda pole nad tänavu talumeestelt uputuse- ega kuivakahjustustest teateid saanud, seega võib oletada, et viljasaak tuleb parem kui eelmistel aastatel. «Ilmataat on meie vastu sõbralik olnud ja andnud nii kuivust kui ka vihma,» lisas ta. «Virk põllumees on ilmalt kätte saanud kõik mis vaja.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles