Järvamaa laste lemmikraamat jutustab saja-aastase nõiaplika seiklustest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide linna laste häälte põhjal oleks lemmikraamatu tiitli saanud küll «Tont ja mannapuder», aga pildile jäänud Paide ühisgümnaasiumi lapsed rõõmustasid ka «Nõianeiu Nöbinina» võidu üle.
Paide linna laste häälte põhjal oleks lemmikraamatu tiitli saanud küll «Tont ja mannapuder», aga pildile jäänud Paide ühisgümnaasiumi lapsed rõõmustasid ka «Nõianeiu Nöbinina» võidu üle. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Nukitsa konkursil valisid oma lemmikkirjaniku ja raamatukunstniku ka Järvamaa lapsed, võidu tõi mõlemas kategoorias üks ja sama teos: Kristiina Kassi kirjutatud ja Heiki Ernitsa piltidega «Nõianeiu Nöbinina».

Üle-eestilisel Nukitsa konkursil, kus lapsed valivad viimasel kahel aastal ilmunud lasteraamatute seast oma lemmikud, võitsid Järvamaa laste südamed lood lustakast saja-aastasest nõianeiust Nöbininast, parimaks pidasid lapsed nii lugude autorit Kristiina Kassi kui ka raamatu illustraatorit Heiki Ernitsat.
Õige napilt, vaid paari häälega jäi autoritest teiseks Markus Saksatamm, kes koondas oma 33 naljakat lastejuttu raamatusse «Tont ja mannapuder».
«Nalja tahavad lapsed kohe kindlasti,» kinnitas Järvamaa keskraamatukogu vanembibliograaf Jaile Jürgens.
Jürgensi hinnangul loevad lapsed päris palju. «Kui 1990ndate algul Eesti algupärandit peaaegu ei ilmunudki, siis nüüd tuleb nii palju häid raamatuid nii ilusate värviliste piltidega,» põhjendas ta.
Ka Eesti lugemisühingu aseesimees ja Paide ühisgümnaasiumi õpetaja Heli Prii on seda meelt, et lapsed loevad heameelega, aga nad vajavad häid soovitajaid.
Prii tõstis esile just Jaile Jürgensit, kes käib vähemalt paar korda aastas koolis, uudiskirjandus kaenla all, loeb lastele ette ja äratab neis uute raamatute vastu huvi.
Järvamaa keskraamatukogu tunnustas eile ka konkursi «Lugeda on lahe» tublimaid: raamatu või tänukirja said parimad loovtööde ja koomiksite autorid, kes kutsusid sõpru üles oma lemmikraamatut lugema.

NUKITSA KONKURSS

Kuni 16aastased lapsed said hinnata 205 aastatel 2010 ja 2011 ilmunud lasteraamatut, et selgitada välja parim Eesti lastekirjanik ja lasteraamatute illustraator.
Konkurssi korraldab Eesti lastekirjanduse keskus.
Järvamaa laste lemmikraamatud: «Nõianeiu Nöbinina» (autor Kristiina Kass), «Tont ja mannapuder» (Markus Saksatamm), «Pints ja Tutsik» (Aidi Vallik).
Järvamaa laste lemmikraamatud illustratsioonide järgi: «Nõianeiu Nöbinina» (kunstnik Heiki Ernits), «Poiste aabits» (Urmas Nemvalts) ja «Pints ja Tutsik» (Ott Vallik), «Tont ja mannapuder» (Maido Hollo).

Kui ma oleksin verivorst
Kui ma oleksin verivorst, paneksin väikese kuuse talvel külmkappi. Tillioks sobiks selleks küll. Muidugi tuleb see ka ehtida. Sügavkülmast pohlamarju, mõned mandariinilõigud ja vahukoort härmatiseks. Päris ilus, mis? Enne jõule või jõululaupäeval käin ahjust läbi. Tuleb ju korralik kuub selga panna enne söögilauale minekut. Mõnikord tuuakse poest ka lauale meie sugulasi – viinereid ja sardelle. Aga verivorst pohlamoosi ja kõrvitsasalatiga on kõige parem.
Uljast vorstist on juttu ka Markus Saksatamme raamatus «Tont ja mannapuder». Loe ja sa ei kahetse!

Konkursile «Lugeda on lahe» saadetud loovjutuke, autor Paide ühisgümnaasiumi IIa klassi õpilane Desiree Klausen, kes loosi tahtel saab osaleda ka Nukitsa konkursi tunnustusüritusel Tallinnas Eesti lastekirjanduse keskuses 14. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles