Järvamaa muuseum tutvustas lastele lihavõttekombeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Esmaspäevast tänaseni on Järvamaa muuseumi töötajad eesotsas prorgammijuhi kt Elle Näppoga (pildil) võtnud ette  selgitada koolieelikutele ja algklassilastele lihavõtete tähendust. «Ehkki lihavõtted on kirikupühad, tunnevad eestlased neid sajandeid ka ülestõusmis-,  kiige-, muna-, kevad- ja urbepühade nime all,» ütles ta.
Et muuseumitunnid on populaarsed, näitas kas või seegi asjaolu, et nelja päeva jooksul külastas muuseumi ligi 200 Paide gümnaasiumi ja ühisgümnaasiumi algklasside ning Sargvere ja Imavere lasteaia last. Ikka nii, et ühte päeva mahtus kaks-kolm rühma, kellele Näppo rääkis nende pühadega seotud kommetest, uskumustest ja ennustustest.
Juurde käisid mängud, urbimine. Pildil tekitab Paide gümnaasiumi IIa klassi lastes elevust munaveeretamismäng, kus muna tuleb mööda põrandat vastasvõistkonna poolele puhuda.
Pärast seda on korvis kõigile üllatusena üks päris, Elle Näppo eelnevalt sibulakoorte, tanguterade ja saialilleõitega värvitud muna, mille lapsed keetmiseks ümber mässitud riidetükist lahti harutavad.
Klassijuhataja Tiina Mäeots teeb seepeale lastest koos üllatusmunaga ühispildi. Sellega üllatused veel ei lõpe. «Ütlesin ennist, et pühade hommikul süüakse mune ja pannkooke, pühad ei ole küll käes, aga pannkooke sööme ikka,» ütles Näppo.
Veel soojad pannkoogid kadusid taldrikutelt kähku.
Niisugused rahvakombestiku tutvustused on olnud Järvamaa muuseumile hea võimalus lasta lastel enda olemasolu avastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles