Kohamaksud erinevad lasteaiati kordades

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Treial peab lasteaia puhul kõige tähtsamaks asjaolu, et kolmeaastasele tütrele Janetele meeldib seal käia.
Anne Treial peab lasteaia puhul kõige tähtsamaks asjaolu, et kolmeaastasele tütrele Janetele meeldib seal käia. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Paide linna lastevanematel tuleb maksta kuus üle kolme korra suuremat lasteaia kohamaksu kui naaberomavalitsuses Paide vallas.

Järvamaa lasteaia kohamaks kuus on keskmiselt 11,4 eurot. Alla kümne euro kuus küsib lastevanematelt Paide, Kareda, Väätsa, Järva-Jaani, Koeru ja Roosna-Alliku vald.
Roosna-Alliku on maakonnas ainus vald, kus lasteaiamaks pole lasteaiati ühesugune: Roosna-Allikul on see 9,27 ja Viisus 7,99 eurot.
Kohamaks on
sümboolne summa
Kõige väiksem on kohamaks Paide vallas (6 eurot) ja kõige suurem Paide linnas (napilt üle 20 euro). Kuigi Paides on maks kõige suurem, võib see järgmiselgi aastal suureneda.
Paide vallavanem Veljo Tammik ütles, et kuueeurone kohatasu on rohkem sümboolne, tegelikult kulub ühele lapsele 255 eurot. «Päris tasuta ei taha ka teha, siis pandaks kirja needki lapsed, kes tegelikult lasteaias ei käi ja tasuta asjadesse ei suhtu inimesed sageli kõige paremini,» selgitas ta.
Tammik tunnistas, et lasteaia kohamaks pole mitu aastat tõusnud, mistõttu tuli see hiljuti arutusele, kuid praegu on kindel, et enne uut õppeaastat maks kindlasti ei muutu.
Tammik selgitas, et kohamaks on võimalikult väike seetõttu, et lasteaias käiks palju lapsi, sest see on nende arengule kasulik ja pole mõtet pidada ka pooltühja maja. «Kuigi kohamaks on väike, eks lõppkokkuvõttes maksa vanemad maksudega selle ikkagi kinni,» lisas ta.
Paide abilinnapea Elena Sapp ütles, et Paides teeb kohamaksu kallimaks mõlemas lasteaias olev bassein. «Meil on tugiteenused heal tasemel,» lisas ta.
Sapi meelest ei jää liiga kalli kohamaksu tõttu Paides ühelgi lapsel lasteaias käimata, sest on olemas toetused.
Kui mitmes suures linnas ja nende lähialadel on lasteaiajärekorrad pikad, ei mahu lapsed Paides ära üksnes alla kaheaastaste rühma. «Paides leiavad kõik vanemad lasteaiakoha,» kinnitas ta.
Sapp selgitas, et kohtades, kus lasteaia kohamaks on kallim kui Paides, kerkib see lähiajal veelgi. Paideski on käsil järgmise aasta eelarve koostamine ja praegu pole teada, kas kohamaks jääb endiseks või kallineb.
Paide vallas Sargveres lasteaias käiva kolmeaastase Janete ema Anne Treial ütles, et praegu on inimestel iga sent oluline, mistõttu on igati kiiduväärt, et vallas on maakonna odavaim lasteaiamaks.
Suuremas linnas kallineb kohamaks kolmandiku
Treial mõistab, et kui lastel on näiteks ujumise võimalus, kergitab see kohamaksu, kuid kinnitas, et ka odavaima hinnaga saab lasteaed edukalt tegutseda. «Meil on hea lasteaed,» ütles ta. «Kõige tähtsam on muidugi, et tütar on lasteaiaga rahul ja tahab sinna minna.»
Treial selgitas, et kui võrrelda Järvamaa lasteaedade kohatasusid pealinnas ja sealsetes lähivaldades, pole midagi imestada, et maksud on suuremad. Samamoodi ei saa ka vanemate palku võrrelda.
Väätsa lasteaia juhataja Aira Schumann ütles, et väike kohatasu näitab valla suhtumist, sest ta võiks oma osalust vähendada ja lastevanemate osa suurendada.
Schumann uskus, et kui kohamaksu tõstetaks, ega seetõttu lasteaiad tühjaks jääks, kuid paljude lastevanemate elu tehakse raskeks. «Kui on võimalik laps koju jätta, siis seda ka tehakse, sest nii hoitakse toiduraha pealt kokku,» selgitas ta.
Suuremad linnad plaanivad lasteaia kohamaksu tõusu.
Tallinna linnavalitsus kavatseb järgmisest aastast suurendada Tallinna lasteaedade kohamaksu 29,47 euroni. Praegu on kohatasu 22,24 eurot, seega on hinnatõus üle 30 protsendi.
Tartus tõuseb kohamaks järgmisel aastal seniselt 22,24 eurolt 30,58 eurole.
 

Lasteaia kohamaksud eurodes
Järvamaa omavalitsustes:

Albu 15,98
Ambla 14,70
Imavere 12,78
Järva-Jaani 7
Kareda 6,50
Koeru 7,99
Koigi 11,82
Paide vald 6
Paide linn 20,45
Roosna-Alliku 9,27
Türi 12,80
Viisu 7,99
Väätsa 6,39
Järvamaa keskmine 11,4

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles